Om te voorkomen dat nieuwe coronavarianten het land binnen komen, voert de Britse regering vandaag het systeem van quarantainehotels in.

Britten en Ieren en al wie in het VK woont, moeten er tien dagen naartoe wanneer ze terugkomen uit 33 risicolanden.

De straffen voor wie de quarantaine ontloopt, of de formulieren vervalst, lopen hoog op. Maar de oppositie noemt het systeem niet waterdicht. 

Britten, Ieren, en mensen die in het Verenigd Koninkrijk verblijven, worden als ze op een luchthaven aankomen uit 1 van de 33 landen op de rode lijst, meteen naar zo'n quarantainehotel gebracht.

Het inchecken zou daar snel moeten verlopen en ze moeten daar op eigen kosten tien dagen verblijven. Op dag twee en dag tien wordt een coronatest afgenomen. Het zou de reizigers zo'n 2.000 euro kosten aan verblijf en maaltijden.

Meestal gaat het om reizigers uit Zuid-Afrika, Brazilië, Portugal en andere landen in Afrika en Azië waar de besmettingen pieken, vooral met de meer besmettelijke varianten.

De reizigers moeten vooraf een quarantainehotel boeken via een regeringswebsite, en ze moeten een formulier invullen (PLF of Passenger Locator Form).

Wie de nieuwe regels omzeilt, kan boetes krijgen van vele duizenden euro's. Iemand die liegt op zijn formulier riskeert zelfs een gevangenisstraf tot tien jaar. 

Voor alle andere passagiers, en dus ook Belgen bijvoorbeeld, bestaat al een systeem van tien dagen zelfquarantaine, met een aantal uitzonderingen. Als je betaalt voor een test op dag vijf, en die test is negatief, dan mag je uit zelfisolatie. 

Schotland, Wales en Noord-Ierland hebben eigen regels, die soms licht verschillen. Maar wat de quarantainehotels betreft, is Schotland het strengst van al. Daar moeten terugkomende Schotse vliegpassagiers uit alle landen naar zo'n hotel.
(VRT NWS)